flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Огляд практики розгляду у 2011 році цивільних справ про позбавлення батьківських прав та відібрання дітей

05 лютого 2012, 10:52
У 2011 році до Погребищенського районного суду Вінницької області надійшло 8 справ про позбавлення батьківських прав.
            Судді Погребищенського районного суду при розгляді цих справ враховували те, що дитині для повного і гармонійного розвитку її особи необхідно зростати в сімейному оточенні, атмосфері любові і розуміння, тому повно, всебічно і об’єктивно з’ясовували всі обставини справи, оскільки, зокрема, позбавлення батьківських прав та відібрання дитини є крайнім заходом впливу на батьків, які не виконують свої обов’язки і стимулювання їх до належного ставлення до своїх дітей. Для встановлення таких обставин судді ретельно перевіряли докази, якими позивач обґрунтовує свої вимоги, обов’язково здійснювали необхідні дії для залучення відповідача у справі і з’ясовували його позиції та обґрунтування.
            Відповідно до ст. 164 СК України мати, батько можуть бути позбавлені судом батьківських прав, лише якщо вона, він:
            1. не забрали дитину з пологового будинку або з іншого закладу охорони здоров’я без поважної причини і протягом шести місяців не виявляли щодо неї батьківського піклування;
            2. ухиляються від виконання своїх обов’язків по вихованню дитини;
            3. жорстоко поводяться з дитиною;
            4. є хронічними алкоголіками або наркоманами;
5. вдаються до будь-яких видів експлуатації дитини, примушують її до жебракування та бродяжництва;
6. засуджені за вчинення умисного злочину щодо дитини.
Ухилення батьків від виконання своїх обов’язків має місце, коли вони не піклуються про фізичний і духовний розвиток дитини, її навчання, підготовку до самостійного життя, зокрема: не забезпечують необхідного харчування, медичного догляду, лікування дитини, що негативно впливає на її фізичний розвиток як складову виховання; не спілкуються з дитиною в обсязі, необхідному для її нормального самоусвідомлення; не дають дитині доступу до культурних та інших духовних цінностей; не сприяють засвоєнню нею загальновизнаних норм моралі; не виявляють інтересу до її внутрішнього світу; не створюють умов для отримання нею освіти. Зазначені фактори, як кожен окремо, так і в сукупності, можна розцінювати як ухилення від виховання дитини лише за умови винної поведінки батьків, свідомого нехтування ними своїми обов’язками.
Жорстоке поводження полягає у фізичному або психічному насильстві, застосуванні недопустимих методів виховання, приниженні людської гідності дитини тощо.
Хронічний алкоголізм батьків і захворювання їх на наркоманію мають бути підтверджені відповідними медичними висновками.
Як експлуатацію дитини слід розглядати залучення її до непосильної праці, до заняття проституцією, злочинною діяльністю або примушування до жебракування.
В 2011 році справи вказаної категорії розглядалися під головуванням:
- судді Панасюка О.С. – 1 (справу залишено без розгляду за заявою позивачки);
- судді Бойчука О.Г. – 4 (2 справи з задоволенням позову, 1 справа –повернута, 1 справа – залишена без розгляду у зв’язку з повторною неявкою позивача);
- судді Марченко Л.В. – 3 (3 справи з задоволенням позову.
Суддя Скрицький Л.П. справ даної категорії у 2011р. не розглядав.
У апеляційному порядку рішення у справах про позбавлення батьківських прав не оскаржувалися.
            Постановою Пленуму Верховного Суду України від 30.03.2007 року №3 повно та всебічно роз’яснено всі питання, які виникають у судовій практиці при розгляді справ про позбавлення батьківських прав, однак проблемним при вирішенні справ зазначеної категорії є неявка відповідачів, ненадання органом опіки та піклування своєчасно та відповідно до встановлених вимог висновку про доцільність позбавлення батьківських прав.
            При розгляді справ про позбавлення батьківських прав судді Погребищенського районного суду Вінницької області виходили з положень Конституції України, дотримувались норм СКУ, ЦКУ, ЦПКУ, Законів України „Про охорону дитинства”, Конвенції про права дитини, Постанови Пленуму Верховного Суду України „Про практику застосування судами законодавства при розгляді справ про усиновлення і про позбавлення та поновлення батьківських прав” та інших нормативно-правових актів України з питань захисту прав дитини, про що свідчить відсутність оскаржених, а відтак і скасованих апеляційною інстанцією рішень.
 
Суддя                                                                                                    Л.В. Марченко
 
Помічник судді                                                                                    Д.Д. Дацюк
 
Секретар судового

засідання                                                                                              Т.О. Янівець