flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Узагальнення судової практики щодо вирішення судами процесуальних питань, пов’язаних із виконанням судових рішень у цивільних справах (розділ VI Цивільного процесуального кодексу України) за 2013 – 2014 роки

27 червня 2014, 10:15

Узагальнення судової практикищодо вирішення судами процесуальних питань, пов’язаних із виконанням судових рішень у цивільних справах (розділ VI Цивільного процесуального кодексу України) за 2013 – 2014 роки

 

На виконання контрольного завдання апеляційного суду Вінницької області №575/1-09/2014 від 11.06.2014 року щодо узагальнення практики вирішення судами процесуальних питань, пов’язаних із виконанням судових рішень у цивільних справах (розділ VI Цивільного процесуального кодексу України) за 2013 – 2014 роки, Погребищенський районний суд Вінницької області повідомляє наступне.

            За аналізуємий період Погребищенським районним судом Вінницької області розглянуто 56 справ вказаної категорії. З них:

-          3 справи за ст. 373 ЦПК України (відстрочка і розстрочка виконання, зміна чи встановлення способу і порядку виконання);

-          6 справ за ст. 375 ЦПК України (вирішення питання про оголошення розшуку боржника або дитини);

-           2 справи за ст.376 ЦПК України (вирішення питання про примусове проникнення до житла чи іншого володіння особи);

-          37 справ за ст. 377-1 ЦПК України (вирішення питання про тимчасове обмеження у праві виїзду за межі України);

-           8 справ за ст. 378 ЦПК України (про заміну сторони виконавчого провадження).

З проведеного узагальнення вбачається, що переважна кількість рішень суддів у стосується розгляду подань за ст. 377-1 ЦПК України (вирішення питання про тимчасове обмеження у праві виїзду за межі України).

Всі 37 подань, подані ДВС Погребищенського району Вінницької області про тимчасове обмеження у праві виїзду за межі України, були судом задоволені.

Відповідно до ст.33 Конституції кожному, хто на законних підставах перебуває на території України, гарантується свобода пересування, вільний вибір місця проживання, право вільно залишити територію України, за винятком обмежень, які встановлюються законом.

          Згідно зі ст.2 Протоколу №4 до Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод, який гарантує деякі права та свободи, не передбачені в конвенції, та в першому протоколі до неї, кожен є вільним залишати будь-яку країну, включно зі своєю власною. На здійснення цих прав не може бути встановлено жодних обмежень, крім тих, що передбачені законом і є необхідними в демократичному суспільстві в інтересах національної чи громадської безпеки, для підтримання публічного порядку, запобігання злочину, для захисту здоров’я чи моралі або з метою захисту прав та свобод інших осіб.

Також ст.12 Міжнародного пакту про громадянські та політичні права передбачено, що кожна людина має право покидати будь-яку країну, включаючи свою власну. Ці права не можуть бути об’єктом ніяких обмежень, крім тих, що передбачені законом і є необхідними для охорони державної безпеки, громадського порядку, здоров’я чи моральності населення або прав і свобод інших та є сумісними з іншими правами, визначеними цим пактом.

Законодавством зазначені правовідносини регулюються ст.313 Цивільного кодексу, відповідно до якої фізична особа має право на свободу пересування. Фізична особа, яка досягла шістнадцяти років, має право на вільний самостійний виїзд за межі України. Фізична особа може бути обмежена в здійсненні права на пересування лише у випадках, установлених законом.

Це право віднесено в ЦК до особистих немайнових прав фізичної особи, а саме - до особистих немайнових прав, що забезпечують природне існування фізичної особи. Відповідно до ч.3 ст.269 ЦК особисті немайнові права тісно пов’язані з фізичною особою. Остання не може відмовитися від особистих немайнових прав, а також не може бути їх позбавлена.

Порядок здійснення права громадян на виїзд з України та в’їзд в Україну, оформлення документів для зарубіжних поїздок, випадки тимчасового обмеження права громадян на виїзд з України, порядок вирішення спорів у цій сфері регулюється законом «Про порядок виїзду з України і в’їзду в Україну громадян України» від 21.01.94  №3857-XII.

Положеннями ст.6 цього закону встановлено, що громадянинові України може бути тимчасово відмовлено у виданні паспорта або тимчасово відмовлено у виїзді за кордон, зокрема, в таких випадках:

- якщо діють неврегульовані аліментні, договірні чи інші невиконані зобов’язання до їх виконання або

- розв’язання спору за погодженням сторін у передбачених законом випадках, або забезпечення зобов’язань заставою, якщо інше не передбачено міжнародним договором України (п.2);

- якщо він ухиляється від виконання зобов’язань, покладених на нього судовим рішенням, - до їх виконання (п.5);

- якщо щодо нього подано цивільний позов до суду - до закінчення провадження у справі (п.8).

Відповідно до ст.8 закону рішення у спорах про відмову в оформленні паспорта чи продовження терміну його дії або тимчасове затримання паспорта чи його вилучення можуть бути оскаржені до суду за місцем проживання особи. У разі відмови громадянину України у виїзді за кордон з підстав, передбачених пп.1, 2 і 6 ч.1 ст.6 закону, він може оскаржити цю дію в судовому порядку за місцем проживання. Відмова у виїзді з України з підстав, передбачених пп.3-5 і 9 ч.1 ст.6 закону, оскарженню не підлягає.

Тимчасове затримання або вилучення паспорта в таких випадках здійснюється судом, органами прокуратури, внутрішніх справ, Служби безпеки, Державної прикордонної служби, військовими комісаріатами та консульською службою України.

Пунктом 8 ст.19 закону «Про Державну прикордонну службу України» від 3.04.2003 №661-VI встановлено, що на ДПС відповідно до визначених законом завдань покладається, зокрема, запобігання та недопущення в’їзду в Україну або виїзду з України осіб, яким згідно із законодавством не дозволяється в’їзд в Україну або яких тимчасово обмежено в праві виїзду з України, у т.ч. згідно з дорученнями правоохоронних органів.

Відповідно до ст.124 Конституції судові рішення ухвалюються судами іменем України і є обов’язковими до виконання на всій її території. Примусове виконання рішень судів в Україні покладається на державну виконавчу службу, яка входить до системи органів Міністерства юстиції. Умови й порядок виконання рішень судів та інших органів (посадових осіб), що відповідно до закону підлягають примусовому виконанню у разі невиконання їх у добровільному порядку, визначені в законі «Про виконавче провадження» від 21.04.99 №606-XIV.

З набранням чинності 9.03.2011 актом «Про внесення змін до Закону України «Про виконавче провадження» та деяких інших законодавчих актів щодо вдосконалення процедури примусового виконання рішень судів та інших органів (посадових осіб)» від 4.11.2010 №2677-VI закріплено право державного виконавця, у разі ухилення боржника від виконання зобов’язань, покладених на нього рішенням, звертатись до суду за встановленням тимчасового обмеження у праві виїзду боржника за межі України. У зв’язку із цим суди розглядали таке подання держвиконавців у виконавчому провадженні.

Цивільний процесуальний кодекс доповнено ст.377-1, якою врегульовано вирішення судом питання про тимчасове обмеження у праві виїзду за межі України.

Частинами 3 і 4 ст.22 закону «Про правовий статус іноземців та осіб без громадянства» від 22.09.2011 №3773-VI передбачено, що виїзд та в’їзд з/та в Україну іноземця та особи без громадянства може бути за рішенням суду тимчасово відкладено до виконання ним майнових зобов’язань перед фізичними та юридичними особами в Україні, якщо інше не передбачено міжнародними договорами України, або тимчасово обмежується право виїзду з держави.

За перевіряємий період на рішення по одній справі вказаної категорії подано апеляційну скаргу (справа № 143/1524/13-ц боржник - Коцюба О.П, стягувач – Сіренко Т.А. про встановлення способу і порядку виконання рішення суду). Ухвалою апеляційного суду Вінницької області ухвалу Погребищенського районного суду Вінницької області від 27.12.2013 року – залишено без змін.

При розгляді справ пов’язаних із виконанням судових рішень у цивільних справах розділ VI Цивільного процесуального кодексу України судді Погребищенського районного суду Вінницької області неухильно дотримувались положень Конституції України,  норм ЦКУ, ЦПКУ, Законів України „ Про виконавче провадження”, Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод, та інших нормативно-правових актів, про що свідчить відсутність оскаржених, а відтак і скасованих апеляційною інстанцією рішень.

 

 

Голова Погребищенського

районного суду                                                                                                  О.Г. Бойчук

 

 

Виконавець: Бойко А.В.

Тел. (04346) 2-27-63