flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Узагальнення практики звільнення від кримінальної відповідальності або від кримінального покарання за 2012 рік

11 жовтня 2013, 13:42

        Розділом 9 Загальної частини Кримінального кодексу України передбачено випадки звільнення особи, яка вчинила певний злочин, від кримінальної відповідальності, тобто від застосування санкції кримінально-правової норми, за якою були кваліфіковані дії цієї особи. Така санкція передбачена КК України і означає певні обмеження прав і свобод, що можуть бути застосовані до особи, яка вчинить злочин (наприклад, позбавлення чи обмеження її волі на певний строк, конфіскація майна, застосування арешту тощо). За наявності відповідних підстав держава уповноважена відмовитися від застосування до злочинця зазначених обмежень. Отже, звільнення від кримінальної відповідальності – це відмова держави від застосування до особи, яка вчинила злочин, установлених законом обмежень її певних прав і свобод шляхом закриття кримінальної справи, яке здійснює суд у випадках, передбачених КК України, у порядку, встановленому Кримінально процесуальним кодексом України.

Звільнення особи від кримінальної відповідальності може мати місце лише після вчинення нею злочину в період, коли для цього виникли й існують передбачені КК України підстави, проте в будь-якому випадку до закінчення строку, протягом якого на особі лежить обов’язок відповідати за вчинене перед державою. Це, за загальним правилом, день закінчення строку давності. При цьому, однак, особа може бути звільнена від кримінальної відповідальності лише до того моменту, поки вона їй не була ще піддана, тобто до набрання законної сили обвинувальним вироком суду. Після цього моменту мова може йти лише про звільнення засудженої особи від покарання.

         Звільнення від кримінальної відповідальності необхідно відмежовувати від виключення такої відповідальності, яка має місце у випадках, коли в діях особи відсутній склад злочину, тобто підстава кримінальної відповідальності і, отже, особу нема від чого звільняти.

           Також варто зазначити, що набрання законної сили судовим рішенням про звільнення особи від кримінальної відповідальності означає, що з цього моменту ця особа вже не зобов’язана відповідати перед державою за вчинене і тому не може в майбутньому притягатися до кримінальної відповідальності за цей вчинений нею злочин. Оскільки звільнення від кримінальної відповідальності може мати місце лише до набрання законної сили обвинувальним вироком суду, то особа, яка звільнена від такої відповідальності, вважається такою, що не має судимості. Крім того, раніше вчинене нею діяння визнається юридично не значимим, віддається забуттю (вчинений раніше злочин не може враховуватися при визначенні повторності і сукупності злочинів, рецидивів тощо). Водночас, звільнення від кримінальної відповідальності не свідчить про виправдання особи, оскільки провадження у кримінальній справі припиняється з нереабілітуючих для неї обставин.

          У 2012 році в Погребищенському районному суді при розгляді 41 кримінальної справи та винесенні по ним вироків суддями застосована ст.75 КК України щодо 65 осіб, з них 4 є неповнолітніми.

При застосуванні звільнення від відбування покарання з випробуванням, відповідно до закону, враховувалися наступні обставини:

-          призначення покарання у виді виправних робіт, обмеження а також    позбавлення волі на строк п’ять років чи менше;

-          особа винного (вік, стан здоровя, характеристики з місць проживання,      навчання та роботи, наявність нагород, наявність судимості, адміністративних стягнень тощо) ;

-          тяжкість злочину;

-          інші обставини (наявність у винного утриманців, тяжкі захворювання членів сім’ї, сімейне становище тощо).

    В 2012 році іспитовий строк призначено від 1 до 2 років 37 особам, у тому числі 4 неповнолітнім, від 2 до 3 років – 28 особам. При встановленні тривалості іспитового строку суд враховує тяжкість злочину, особу винного, вид і міру покарання та інші обставини.

При звільненні від відбування покарання з випробуванням суд поклав на 65 засуджених осіб обов’язки, передбачені п.3, п.4 ст. 76 КК України, тобто повідомляти органи кримінально-виконавчої системи про зміну місця проживання, роботи або навчання та періодично з’являтися для реєстрації в органи кримінально-виконавчої інспекції.

До 4 засуджених неповнолітніх, відповідно до ст.ст. 75-78, 104 КК України застосовано звільнення від відбування покарання з випробуванням, іспитовий строк встановлено від 1 до 2 років.

При звільненні від відбування покарання з іспитовим строком осіб, засуджених за тяжкі злочини, судом враховані такі обставини: відсутність судимості, щире каяття, добровільне повне або часткове відшкодування завданої злочином шкоди, позитивні характеристики з місць проживання, роботи та навчання, активне сприяння розкриттю злочину, наявність утриманців (неповнолітні діти чи престарілі батьки), правдиві покази, прохання  потерпілих суворо не карати, молодий чи похилий вік.

Всі винесені вироки відповідають вимогам ч.8 ст. 335 КПК України.

Після проголошення суддею рішення, обов’язково роз’яснюється підсудному, якого звільнено від відбування покарання з випробуванням, правові наслідки у разі допущення порушень протягом випробувального строку.

Порушень судом вимог закону за досліджуваний період при застосуванні ст.ст.75, 79, 104 КК України допущено не було, про що свідчить відсутність скасованих вироків по даним справам.

В 2012 році лише 1 вирок по кримінальній справі, в якій до засуджених застосовано звільнення від відбування покарання з випробуванням, в апеляційному порядку скасовано, із-за порушення вимог ст.ст.323, 327, 334 КПК України, а справу направлено на новий судовий розгляд до Погребищенського районного суду.

У 2012 році Погребищенським районним судом звільнено від призначеного покарання після закінчення іспитового строку 39 осіб, з них 1 неповнолітній, оскільки ці особи виконали покладені на них судом обов’язки та не вчинили нових злочинів і 13 засуджених осіб направлено для відбування призначеного покарання в місця позбавлення волі, оскільки вони протягом іспитового строку не виконували покладені обов’язки, передбачені п.3, п.4 ст.76 КК України та притягувались до адміністративної відповідальності.

Основними причинами систематичного вчинення цими  засудженими протягом іспитового строку адміністративних правопорушень та невиконання покладених на них обов’язків, передбачених п.п. 3,4 ст. 76 КК України, є небажання стати на шлях виправлення з боку засуджених та необґрунтованість застосування до них судом звільнення від відбування покарання з випробуванням.

У разі вчинення засудженим нового злочину протягом іспитового строку відповідно до ст.ст. 71, 72 КК України суд до покарання, призначеного за новим вироком, приєднує повністю або частково не відбуту частину покарання за попереднім вироком.

Всі вироки, що набрали законної сили, у разі звільнення засуджених від відбування покарання з випробуванням, Погребищенським районним  судом звертаються до виконання протягом трьох діб з дня набрання ними чинності. Копії вироків надсилаються органу виконання покарань за місцем проживання засуджених, а щодо неповнолітніх – також службі у справах неповнолітніх; вказані органи направляють до суду повідомлення про їх виконання.

Звільнення   від   кримінальної відповідальності - це відмова держави від застосування щодо особи, котра вчинила злочин, установлених законом обмежень певних прав і свобод  шляхом  закриття  кримінальної справи,  яке здійснює суд у випадках, передбачених Кримінальним кодексом України та у порядку,  встановленому Кримінально-процесуальним кодексом України

В інституті звільнення від кримінальної відповідальності одночасно реалізуються принципи економії кримінальної репресії, гуманізму і індивідуалізації відповідальності. Законодавство передбачає випадки обов'язкового і факульта-тивного звільнення від кримінальної відповідальності осіб, які вчинили діяння, що містять ознаки злочину. Так, обов'язковим є інститут давності притягнення до кримінальної відповідальності, а факультативним — звільнення від відпо-відальності особи, яка перестала бути суспільне небезпечною внаслідок зміни обстановки після вчинення нею діяння, що містить ознаки злочину.

Індивідуалізація відповідальності особи, яка вчинила діяння, що містить ознаки злочину, полягає, зокрема, в прийнятті правозастосовчими органами рішення: 1) про притягнення такої особи до кримінальної відповідальності, складовою частиною якої є її засудження і застосування до неї покарання; 2) про звільнення її від кримінальної відповідальності і застосування у передбачених законом випадках заходів впливу, що не є кримінальним покаранням (наприклад, примусових заходів виховного характеру); 3) про застосування іншої форми реалізації кримінальної відповідальності (наприклад, умовного засудження). Вирішуючи це питання, працівники правозастосовчих органів, які діють на підставі закону і керуються своєю правосвідомістю, враховують характер і ступінь суспільної небезпечності діяння, що містить ознаки злочину, особу винного, його поведінку в контексті існуючої після вчинення діяння обстановки, а також можливі шляхи реалізації суспільне корисних цілей покарання: виправлення і перевиховання, запобігання вчиненню нових злочинів засудженим, а також іншими особами. Підстави звільнення від кримінальної відповідальності є специфічними для кожного виду звільнення. У більшості випадків вони обумовлені невеликим ступенем суспільної небезпечності вчиненого діяння і особи, яка його вчинила і яка може бути виправлена без застосування кримінального покарання.

Присутніми види звільнення від кримінальної відповідальності в 2012 році були: 1) примирення винного з потерпілим (ст.46 КК);  2) зміна обстановки (ст.48 КК); 3) передача особи на поруки громадській організації або трудовому колективу (ст.47 КК); 4) закінчення строків давності притягнення до кримінальної відповідальності (ст.49 КК).

У 2012 році Погребищенським районним судом розглянуто 44 кримінальних справ про закриття із закінченням строків давності та винесенні по ним постанов, з них 9 щодо встановлених осіб, які вчинили злочини і 1 кримінальна справа з винесенням постанови про закриття у зв'язку зміни обстановки.

Порушень судом вимог закону за досліджуваний період при застосуванні ст.ст.47, 48, 49 КК України допущено не було, про що свідчить відсутність скасованих рішень суду по даних категоріях справ.

          В 2012 році Погребищенським районним судом справи про звільнення від покарання на підставі Закону України про амністію не розглядались.

У 2012 році справи про звільнення від покарання за ст.ст.80, 81, 83, 84 Погребищенським районним судом не розглядались.

Під час розгляду справ зазначеної категорії помилки судом не допускалися, проблемні та спірні питання не виникали.

 

 

 

Голова Погребищенського

районного суду                                                                               О.Г. Бойчук

 

 

 

Виконавець: Ткачук Б.О.