flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Узагальнення судової практики забезпечення права на захист, як однієї із загальних засад кримінального провадження в 2013 році

17 грудня 2013, 14:36

Узагальнення судової практики забезпечення права на захист, як однієї із загальних засад кримінального провадження в 2013 році.

 

           Розділом 1 Загальних положень Кримінального процесуального кодексу України передбачено завдання кримінального провадження, якими є захист особи, суспільства та держави від кримінальних правопорушень, охорона прав, свобод та законних інтересів учасників кримінального провадження, а також забезпечення швидкого, повного та неупередженого розслідування і судового розгляду з тим, щоб кожний, хто вчинив кримінальне правопорушення, був притягнутий до відповідальності в міру своєї вини, жоден невинуватий не був обвинувачений або засуджений, жодна особа не була піддана необґрунтованому процесуальному примусу і щоб до кожного учасника кримінального провадження була застосована належна правова процедура.

         Відповідно до ст.ст.59, 63 Конституції України кожен має право на правову допомогу. У випадках, передбачених законом, ця допомога надається безоплатно. Кожен є вільним у виборі захисника своїх прав. Підозрюваний, обвинувачений чи підсудний має право на захист.

         Згідно ч.1 ст.45 КПК України захисником є адвокат, який здійснює захист підозрюваного, обвинуваченого, засудженого, виправданого, особи, стосовно якої передбачається застосування примусових заходів медичного чи виховного характеру або вирішувалося питання про їх застосування, а також особи, стосовно якої передбачається розгляд питання про видачу іноземній державі (екстрадицію).

         Згідно ч.1 ст. 52 КПК України участь захисника є обов’язковою у кримінальному провадженні щодо особливо тяжких злочинів.         

           В 2013 році Погребищенським районним судом при розгляді кримінального провадження про обвинувачення гр. В. за вчинення кримінального правопорушення, передбаченого ч.1 ст.115 КК України, тобто особливо тяжкого злочину, Ухвалою суду від 08.04.2013р. через Вінницький обласний центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги обвинуваченому призначено адвоката для захисту інтересів обвинуваченого. Ухвалою суду від 12.04.2013р. згідно ч.1 ст.324 КПК України, за не прибуття адвоката до суду без поважних причин, порушено питання перед кваліфікаційно-дисциплінарною комісією адвокатури Вінницької обласної колегії адвокатів про відповідальність адвоката. За повторне не прибуття адвоката до суду, Ухвалою суду від 25.04.2013р. вказано на необхідність виконання Ухвали суду від 08.04.2013р. про призначення адвоката для захисту інтересів обвинуваченого. Вироком Погребищенського районного суду від 22.05.2013р. гр. В. засуджено за вчинення кримінального правопорушення, передбаченого ч.1 ст.115 КК України із додержанням вимог ст.52 КК України.

 

         Також, у 2013 році Погребищенським районним судом при розгляді 4 кримінальних проваджень про обвинувачення осіб у віці до 18 років, не порушувались вимоги ст.52 КПК України, згідно яких участь захисника є обов’язковою у кримінальному провадженні, щодо осіб, які підозрюються або обвинувачуються у вчиненні кримінального правопорушення у віці до 18 років, з моменту встановлення факту неповноліття або виникнення будь-яких сумнівів у тому, що особа є повнолітньою.

 

         При розгляді Погребищенським районним судом кримінальних проваджень, суддями виконувались всі вимоги ст.52 КПК України щодо забезпечення права на захист обвинувачених, про що свідчить відсутність оскаржених, а відтак і скасованих апеляційною інстанцією вироків.

 

           В 2013 році Погребищенським районним судом по 5 кримінальним провадженнях були призначені адвокати згідно вимог Закону України «Про безоплатну правову допомогу», з причин не можливості його залучення обвинуваченими самостійно, а залучення захисника за призначенням на стадії виконання вироку не здійснювалося.

 

         Під час розгляду кримінальних проваджень зазначеної категорії в суді, проблемні питання щодо застосування процесуального закону, який забезпечує право на захист, виникали лише при розгляді кримінального провадження про обвинувачення гр. В. за вчинення кримінального правопорушення, передбаченого ч.1 ст.115 КК України, де адвокат двічі не прибув до суду для захисту інтересів обвинуваченого без поважних причин, на що Ухвалою суду від 12.04.2013р. згідно ч.1 ст.324 КПК України, за не прибуття адвоката до суду без поважних причин, порушено питання перед кваліфікаційно-дисциплінарною комісією адвокатури Вінницької обласної колегії адвокатів про відповідальність адвоката.

  

Голова Погребищенського

районного суду                                                                          О.Г. Бойчук

 

  Виконавець: Адаменко О.Ю.