flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Судова повістка у вигляді СМС-повідомлення

20 листопада 2020, 11:50

Отримання виклику до суду у вигляді СМС-повідомлення – вже давно не новація, ще з 2013 року учасники судового процесу мають змогу отримувати повістки до суду на мобільні телефони. Враховуючи переваги надсилання учасникам судового процесу (кримінального провадження) текстів судових повісток у вигляді SMS-повідомлень, Погребищенським районним судом Вінницької області  постійно вживаються відповідні заходи щодо покращення організації роботи у цьому напрямку .

     Спеціалістами доведено, що відправлення SMS-повістки коштує в рази дешевше, ніж відправлення поштою, котре надсилається рекомендованим листом з повідомленням про вручення. До того ж за допомогою SMS-повідомлень громадяни оперативно отримають інформацію про час та місце розгляду справи, зменшується ризик того, що повістка загубиться або не буде доставлена адресату, самому ж учасникові процесу не треба спеціально йти для цього на поштове відділення.

         Для того, щоб отримати повістку в електронній формі, учасникові судового процесу потрібно попередньо написати відповідну заяву до суду. Достатньо її подати в суд І інстанції. Якщо така заява подана в місцевий, тоді апеляційний суд буде надсилати судові повістки за допомогою SMS – автоматично. 

    У заяві потрібно вказувати актуальний мобільний номер або декілька номерів (якщо їх декілька), адже у програмі є можливість направити SMS-повістку одному учасникові одразу на декілька номерів.

     Отже, SMS-повістки мають чимало переваг, а найголовніше дозволяють суттєво зменшити час для вирішення обов'язкових процесуальних питань і працівникам суду, і особам, які беруть участь у справі.