flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Кримінальний кодекс доповнили статтею про колабораціонізм

05 квітня 2022, 14:40

   За співпрацю із ворогом будуть суворо карати – у березні набрав чинності іще один закон України, який запровадив чергові зміни у діючому Кримінальному кодексі. Відтепер серед злочинів проти основ національної безпеки з’явилось абсолютно нове кримінальне правопорушення – «Колабораційна діяльність» (ст. 111-1 КК України).

    Під «колабораціонізмом» прийнято розуміти співпрацю місцевого населення з окупаційною владою чи ворожою армією на користь останніх. Що ж до України, то метою прийняття Закону №2108-IX від 03.03.2022 р. є «недопущення будь-яких форм співпраці громадян України з російською окупаційною владою та захист суверенітету і територіальної цілісності України», - із пояснювальної записки до проєкту цього закону.

   Нова стаття 111-1 стала однією з найоб’ємніших у Кримінальному кодексі: містить аж 8 частин (для порівняння, стаття про умисне вбивство має дві частини; стаття про незаконне проведення аборту – 5 частин; стаття про зґвалтування – 6 частин). Законодавець визначив, що до колабораційної діяльності віднині слід відносити наступні дії:

1) Громадянин України публічно (на мітингах, зборах, в інтернеті, через ЗМІ) заперечує збройну агресію проти України, тимчасову окупацію частини її території або закликає підтримувати рішення та/або дії держави-агресора, її збройних формувань та/або окупаційної адміністрації тощо.

2) Громадянин України добровільно зайняв посади, не пов’язані з виконанням організаційно-розпорядчих або адміністративно-господарських функцій, у незаконних органах влади, створених на тимчасово окупованій території, у тому числі в окупаційній адміністрації держави-агресора.

3) Громадянин України здійснює пропаганду на користь країни-агресора у закладах освіти, незалежно від типів та форм їх власності.

4) Передача матеріальних ресурсів ворожим збройним формуванням, провадження господарської діяльності у взаємодії з державою-агресором та її незаконними органами влади.

5) Громадянин України добровільно зайняв посаду, пов’язану з виконанням організаційно-розпорядчих або адміністративно-господарських функцій, у незаконних органах влади держави-агресора, або був добровільно обраний до таких органів, або брав участь в організації та проведенні незаконних виборів (референдумів) на тимчасово окупованій території, або публічно закликав до таких виборів (референдумів).  

6) Організація та проведення політичних заходів (з’їздів, зборів, мітингів, походів, демонстрацій, конференцій, круглих столів), здійснення інформаційної діяльності у співпраці з державою-агресором на її користь або активна участь у таких заходах.

7) Громадянин України добровільно зайняв посади в незаконних судових або правоохоронних органах країни-агресора, або добровільно брав участь в збройних чи воєнізованих формуваннях, створених на тимчасово окупованій території, та/або в збройних формуваннях держави-агресора, або надавав таким формуванням допомогу у веденні бойових дій проти України.

8) Вчинення особами, зазначеними у частинах 5-7 цієї статті, дій або прийняття рішень, що призвели до загибелі людей або настання інших тяжких наслідків (під такими в даному разі слід розуміти шкоду, яка в тисячу і більше разів перевищує неоподатковуваний мінімум доходів громадян).

За вказані вище дії до винних осіб можуть застосувати:

- позбавлення права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю на строк 10-15 років;

- виправні роботи до 2-х років;

- арешт строком до шести місяців;

- штраф до 10 тис. неоподатковуваних мінімумів доходів громадян;

- позбавлення волі на строк до 15-ти років;

- довічне позбавлення волі.

Як додатковий вид покарання, до колаборантів також може застосовуватись конфіскація майна.